Arts en voeding

De Griekse arts Hippocrates ook wel de grondlegger van de westerse geneeskunde genoemd beschreef in zijn tijd (460-370 vr Chr.) de geneeskrachtige werking van voeding. Een van zijn bekendste uitspraken is ‘Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding’.
De invloed van voeding in het voorkomen en behandelen van ziekten is binnen de geneeskunde sterk op de achtergrond geraakt maar gelukkig is sprake van een comeback. Steeds meer onderzoek toont het gunstige effect van gerichte voedingsaanpassingen en suppletie op bijvoorbeeld hoge bloeddruk, darmklachten en allerlei ontstekingsziekten zoals reuma. Ook hier is het belangrijk te kijken naar het individu. Terwijl de ene persoon rauwkost goed verdraagt valt dit bij een ander zwaar op de maag en heeft het een nadelig effect op de vertering. Kortom, voedingsadvies is maatwerk.

Helaas is de kwaliteit van onze voeding de afgelopen decennia achteruit gegaan. Het veelvuldig gebruik van pesticiden en verarmde landbouwgrond spelen hierbij onder andere een rol. Dit terwijl we volop moeten presteren en dikwijls onder een flinke portie stress gebukt gaan waardoor onze behoefte aan voedingsstoffen eerder hoger dan lager ligt. Op deze manier ontstaat gemakkelijk een disbalans tussen hoeveelheid ingenomen voedingsstoffen en het verbruik. Dit vormt regelmatig de basis voor het ontstaan van klachten. Aan de andere kant is in de westerse wereld sprake van overvloed en zijn we dikwijls geneigd meer te eten dan goed voor ons is. Deze overmaat aan calorieën zorgt gek genoeg eerder voor meer tekorten dan voor minder. Fast food, overmatig gebruik van witmeelproducten en suikers vormen zogenaamde lege calorieën. We raken er wel door verzadigd maar het bevat weinig cruciale (micro)nutriënten.

Tijdens een consult kijken we samen welke voedingsaanpassingen voor uw constitutie en klachten of ziekte relevant zouden kunnen zijn. Zo nodig verrichten we aanvullend onderzoek om onderliggende voedingsallergieën of intoleranties op te sporen of inzicht te krijgen in uw microbioom middels ontlastingsonderzoek via het Microbioom Center. Artsenpraktijk voor Duurzame Gezondheid
Groesbeekseweg 246B
6523 PJ Nijmegen
T. 06 45394118

E: info@praktijkhetveld.nl