Orthomoleculair arts 


Inmiddels heb ik meer dan 10 jaar werkervaring als huisarts. Al tijdens en na de huisartsopleiding volgde ik diverse andere scholingen waaronder een opleiding tot orthomoleculair arts.
Orthos betekent ‘recht of juist’ en moleculair staat voor ‘betreffende de moleculen’. In de orthomoleculaire geneeskunde is het uitgangspunt het lichaam de juiste stoffen aan te bieden zodat gezondheid kan worden hersteld. Het gaat hier niet om megadoseringen maar om optimalisatie van voedingsstoffen in het lichaam. Vanuit de biochemie is de afgelopen jaren steeds meer bekend geworden over werkingsmechanismen waardoor steeds duidelijker kan worden bepaald voor wie welke extra voedingsstoffen gunstig zijn.

Onze cellen zijn kleine biochemische fabriekjes waarin enorme hoeveelheden energie worden gevormd in de vorm van ATP. Energie wordt geproduceerd in onze mitochondriën. Sommige orgaancellen, denk aan hart en lever, hebben meer dan 2500 mitochondriën per cel! Voor de productie van energie in de mitochondriën zijn tal van stoffen noodzakelijk. Denk hierbij aan B-vitaminen en bijvoorbeeld magnesium. Zonder deze stoffen wordt de aanmaak van energie  gewoonweg veel minder efficiënt en treedt meer verzuring op. Het is mijn ervaring dat bij mensen met klachten van vermoeidheid dikwijls sprake is van problemen in de energieaanmaak.

Gezonde voeding vormt natuurlijk de basis voor de toevoer van voldoende voedingsstoffen echter bij de aanwezigheid van flinke tekorten door een periode van onvolwaardige voeding of verhoogd verbruik van voedingsstoffen door ziekte of medicatie is alleen goede voeding voor herstel vaak niet voldoende.
Vergelijk dit met een pan water die je probeert aan de kook te brengen op een klein vlammetje. Er wordt continu warmte toegediend echter het water raakt niet aan de kook. De toevoer van warmte is te gering om het verlies van warmte op dat zelfde moment te compenseren. Als je de vlam tijdelijk hoog zet raakt het water snel aan de kook en is het kleine vlammetje nadien voldoende om de pan op temperatuur te houden.
Kortom, het tijdelijk innemen van stoffen in hogere concentraties dan de dagdagelijkse aanbevolen hoeveelheid is regelmatig zinnig en nodig om te zorgen dat lichaamsfuncties zich kunnen herstellen.
Nadien is het behouden van gezondheid middels goede voeding vaak voldoende.Artsenpraktijk voor Duurzame Gezondheid
Groesbeekseweg 246B
6523 PJ Nijmegen
T. 06 45394118

E: info@praktijkhetveld.nl