Half mens, half bacterie?

 

In de wetenschap lopen de schattingen uiteen maar laten we het erop houden dat we ongeveer evenveel cellen als bacteriën in ons lichaam hebben. Je zou kunnen zeggen dat we half mens, half bacterie zijn. Een belangrijke reden om eens te onderzoeken of je wel de goede bacteriën bij je draagt!  
Hoge bloeddruk, prikkelbare darm, migraine, auto-immuunziekten, depressie, huidklachten, diabetes en o.a. fibromyalgie hebben iets met elkaar gemeen – ze lijken een link te hebben met onze bacteriën. 


De verzameling van bacteriën en andere micro-organismen in en op ons lichaam noemen we het microbioom. Naast een belangrijke functie in onze afweer produceert ons microbioom cruciale stoffen zoals B-vitaminen en vetzuren. Er worden steeds meer linken gelegd tussen de gezondheid van ons microbioom en het ontstaan van ziekte en mogelijk wordt zelfs een deel van ons gedrag bepaald door deze bacteriën. Interessant genoeg om ze eens onder de loep te nemen.
Sinds 1,5 jaar werken we in de praktijk met microbioomanalyses, oftewel gedetailleerd ontlastingsonderzoek. Dit levert bij veel mensen mooie resultaten op in de zin van vermindering of opklaren van klachten. Iets voor u of jou?


Een microbioomanalyse geeft zicht op de diversiteit in bacteriën (des te groter des te beter; denk aan monocultuur versus polycultuur), de aantallen gezonde en ziekmakende bacteriën, schimmels en parasieten. Ook ontstekingsactiviteit van de darmwand die met bloedonderzoek niet meetbaar is, komt hiermee aan het licht.  


Op deze manier wordt inzichtelijker waar de gevoeligheid voor ziekte vandaan komt en hebben we handvatten om deze in positieve zin te beïnvloeden. Hoe?
Door gerichte aanpassing van voeding en soms ook kooktechnieken, probiotica (gezonde darmbacteriën) en prebiotica (specifieke vezels) op maat dus afgestemd op de uitslag. Zo nodig worden ook (overwegend natuurlijke) bacteriedodende of anti parasitaire middelen ingezet. 


Microbioomanalyses worden aangevraagd via het Microbioom Center en uitgevoerd door het Duitse laboratorium Biovis. Een 1e uitgebreide analyse kost plus minus 235 euro.
Na de analyse ontvang je een uitgebreid rapport met verslag dat we vervolgens samen doornemen. Op basis hiervan wordt een behandelplan opgesteld. Na enkele maanden evalueren we samen het effect. Wil je meer info over de mogelijkheden, neem dan even contact met me op.

 

iStock_000017619049XSmall.jpg



Artsenpraktijk voor Duurzame Gezondheid
Groesbeekseweg 246B
6523 PJ Nijmegen
T. 06 45394118

E: info@praktijkhetveld.nl